Piwo w Czechach
dodany: 11.10.2004 | autor: Marta Banaœ
Po staro¿ytnej nazwie sumeryjskiej, która okreœla³a zbo¿owe napoje fermentowane nie zachowa³ siê ¿aden nastêpca, poza mo¿e jednym terminem hebrajskim shekar, który oznacza stan alkoholowego upojenia. Równie¿ zythum lub kurmi Egipcjan, kamon – piwo z prosa Attyli, ksytho u Scytów i kwas produkowany z ¿yta przez S³owian nie pozostawi³y po sobie œladów w nazewnictwie napojów. W pewnym okresie omal nie przyjê³a siê cerveza Iberyjczyków, u¿yczaj¹c nazwy ulubionemu napitkowi Gallów – cervoise.
Francuskie biere ma niezupe³nie jasne pochodzenie. Mo¿e wywodziæ siê ono z pnia germañskiego, od s³owa bewo w staroteutoñskim czy bere w starosaksoñskim, albo od holenderskiego beura lub beuza, które odnosz¹ siê do jêczmienia, zbo¿a króluj¹cego w piwowarstwie. Ten sam Ÿród³os³ów ma równie¿ staroangielskie okreœlenia beor, u¿ywane w tym samym czasie, co gallijskie cervoise.
Pierwsze wzmianki pisemne o piwowarstwie w Czechach pochodz¹ z pocz¹tku XI w. Dokumenty z XI i XII w. wspominaj¹ o uprawach chmielu, u¿ywanego do aromatyzowania piwa. O tym, ¿e czeski chmiel mia³ wyj¹tkowy, delikatny aromat i niespotykany gorzki smak, dobrze wiedzia³ Karol IV, który zakaza³ wywo¿enia sadzonek tej roœliny za granicê. Przywilej warzenia piwa otrzyma³y najpierw tylko klasztory i miasta królewskie. Jedynie mieszkañcy tych miast mieli prawo do wyrabiania s³odu oraz prowadzenia browarów i wyszynków. Pierwsze miejskie browary powsta³y w XIV w., podobnie jak cechy browarników i s³odowników. Piwowarstwo nabra³o jeszcze wiêkszego znaczenia w XVI w., gdy browary w swych posiad³oœciach zaczê³a budowaæ równie¿ szlachta. Plantacje chmielu rozros³y siê, a chmiel do dziœ jest wa¿nym artyku³em eksportowym.
Piwa jasne powinny mieæ odpowiedni kolor, dlatego musz¹ byæ dobrze filtrowane i klarowne. Piana to nie tylko ukoronowanie piwa, ale i œwiadectwo jego jakoœci. Piwo pozbawione piany albo jest gorszego gatunku, albo zosta³o zbytnio sch³odzone.
Ju¿ od najdawniejszych czasów z³ocisty napój s³u¿y³ równie¿ do przygotowywania najró¿niejszych potraw, zw³aszcza miêsnych. W piwiarniach nadal podawane s¹ specjalne sery piwne oraz zak¹ski na zimno (utopency, bia³e kie³baski w marynacie) i na ciep³o.
W licznych browarach produkuje siê przede wszystkim piwa jasne. Najwiêksze browary to: Prazdroj i Gambrinus z Pilzna, Staropramen z Pragi oraz Budvar z Czeskich Budziejowic. Ciemnego piwa o recepturze pochodz¹cej z czasów œredniowiecza mo¿na siê napiæ w Pradze U Flekù (wyrabia siê je tylko tutaj, od 1499 r.). S³ynne jest tak¿e praskie piwo z Braníka. Budziejowicki Budvar walczy na rynkach eksportowych z amerykañskim gigantem Budweiserem. Czesi mówi¹ ironicznie, ¿e przed napiciem siê budvara trzeba te¿ kupiæ dwa kufle budwaisera, aby umyæ w nim rêce.
O wysokiej pozycji Czech w piwowarstwie œwiatowym od dawna decydowa³y dwie rzeczy: znakomita jakoœæ jêczmienia z Równiny Morawskiej oraz delikatna goryczka i wspania³y aromat chmielu z Usteku i Zateca, bêd¹ce wzorem jakoœci na miêdzynarodowym rynku. Chmiel uprawia siê tu ponad tysi¹c lat, zatem piwowarzy roku tysiêcznego byli zapewne jednymi z pierwszych, którzy u¿ywali chmielowych szyszek do aromatyzowania swoich wyrobów.
Na pocz¹tku XIV wieku pojawi³y siê w Pradze cechy s³odowników. Wtedy te¿ zaczê³a gwa³townie wzrastaæ liczba piwowarów, którzy tworzyli wp³ywowe korporacje. Pod koniec œredniowiecza uwidacznia siê wyraŸna troska o jakoœæ i ulepszenie produkcji, co znajduje wyraz w ówczeœnie wydanych przepisach administracyjnych. Jedna z pierwszych publikacji dotycz¹cych techniki warzenia piwa, która ukaza³a siê w roku 1585, by³a dzie³em Czecha Tadeasa Hajka. Na badaniach naukowych jego rodaka, Františka Poupé, oparto wielkie przedsiêwziêcia modernizacyjne, które sta³y siê wstêpem do innowacji technologicznych i zbulwersowa³y ca³y œwiat browarników XIX wieku.
Bracia Jecmen opracowywali wówczas podstawy do wdro¿enia procesu, nazwanego póŸniej czesk¹ metod¹ fermentacji dolnej, a profesor chemii, Balling, zaj¹³ siê w roku 1830 badaniem enzymów, co kapitalnie przyspieszy³o zrozumienie reakcji towarzysz¹cych warzeniu piwa. Od nazwiska profesora z Pragi wziê³a te¿ nazwê skala s³u¿¹ca do pomiaru gêstoœci brzeczki (zawartoœci cukru).
Czechy – obok Wiednia i Monachium – s¹ pierwszym regionem, gdzie zastosowano metodê dolnej fermentacji piwa. Doœwiadczalne próby prowadzone w piêtnastowiecznym browarze w Pilznie uwieñczone zosta³y w roku 1842 wyprodukowaniem z³ocistego, mocno chmielonego i obficie pieni¹cego siê piwa, które nazwano Pilsen Urquell. Bardzo szybko sta³o siê ono miêdzynarodowym wzorem nowego typu piwa, znanego dzisiaj wszêdzie jako pils.
Browar Plznenský Prazdroj ci¹gle jeszcze pracuje, stanowi¹c chlubê Republiki Czeskiej i zarazem niebagatelne Ÿród³o dewiz p³yn¹cych z eksportu jego wyrobów. U¿ywana tu woda zawiera bardzo ma³o soli mineralnych, jej miêkkoœæ korzystnie podkreœla aromat chmielu (stosowanego w du¿ych iloœciach), ³agodz¹c jednoczeœnie gorzki smak samego piwa. Czeski pils fermentuje w niskich temperaturach w otwartych kadziach drewnianych, dojrzewa w piwnicach wykutych w skale, gdzie utrzymuje siê sta³a, bliska zerowej temperatura. Niezwyk³a jest zapachowa finezja tego piwa, szczególnie gdy jest podawane z beczki.
Po upadku systemu socjalistycznego nad prywatyzowanym browarem pilzneñskim próbowa³y przej¹æ kontrolê firmy zagraniczne (zw³aszcza holenderskie Heineken i Grolsch), ale wobec oburzenia ca³ego spo³eczeñstwa miasto i rz¹d znalaz³y œrodki, by ten prawdziwy skarb narodowy, jakim jest Pilsen Urquell, pozosta³ ca³kowicie w rêkach Czechów. Drugi browar Pilzna, Gambrinus, produkuje piwo niemal równie dobre, jak jego s³ynny konkurent.
Z braku odpowiedniego bóstwa piwowarzy obrali sobie króla w osobie mitycznego Gambrinusa, który z wielkim kuflem w rêku dosiada beczki piwa. Postaæ ta pojawia siê po raz pierwszy w poemacie Burharda Waldisa, wydanym w Norymberdze w roku 1543. Zazwyczaj uto¿samia siê go z ksiêciem Brabantu Janem Pierwszym, zwanym te¿ z ³aciñska Primus, który w XIII wieku celebrowa³ wygrane bitwy wspania³¹ uczt¹, gdzie przede wszystkim królowa³o piwo. Choæ nie jest on udokumentowan¹ postaci¹ historyczn¹, kimkolwiek jednak by³, w œredniowieczu imiê Gambrinus znano w ca³ej Europie. Odwo³ywano siê do niego tak¿e w wieku XIX, wykorzystuj¹c jego dobroduszny wizerunek – symbol weso³ej biesiady przy pe³nych kuflach – do reklamy ówczesnych piw.
Innym miastem znanym ze swojego piwa s¹ Czeskie Budziejowice, dawny austro-wêgierski Budweis, od którego wziê³a nazwê firma Budvar i podstawowy jej wyrób, Budweiser. Identycznie nazwano te¿ jedno z piw amerykañskich wytwarzane od ponad stu lat przez firmê Anheuser-Busch. Obie wytwórnie tocz¹ odwieczny spór o wy³¹cznoœæ tej nazwy. Proces zwi¹zany z ustaleniem nazwy zacz¹³ siê dok³adnie w r. 1842. Do tego czasu, wszystkie warzone na œwiecie piwa by³y ciemne lub przynajmniej czerwonawe, nieklarowne. Ciemne s³ody dodawa³y piwu smaku, a w tym czasie by³y równie¿ sposobem na ukrycie braku klarownoœci wynikaj¹cej z niestabilnoœci dro¿d¿y.
W 1842 r. miejscowy browar w Pilznie, pozostaj¹cy w owych czasach w³asnoœci¹ miasta, wyprodukowa³ pierwsz¹ na œwiecie z³ocist¹, klarown¹ odmianê piwa dziêki fermentacji dolnej. Sta³o siê to w czasie, gdy nieprzezroczyste kamionkowe lub metalowe naczynia do picia zaczyna³y ustêpowaæ masowo produkowanym wyrobom ze szk³a. Czechy by³y w owym czasie czêœci¹ przede wszystkim niemieckojêzycznej monarchii habsburskiej. Picie piwa w stylu Pilsner wkrótce sta³o siê szczytem elegancji w ca³ej niemieckojêzycznej Europie oraz poza ni¹. Zanim podjêto kroki w celu ochrony nazwy handlowej, by³o ju¿ za póŸno.
Kiedy amerykañski browarnik, Adolphus Busch, podró¿owa³ po ca³ej Europie pod koniec XIX wieku, zapoznaj¹c siê z technikami produkcji piwa jasnego, szczególnie rozsmakowa³ siê w piwie z miasta zwanego po niemiecku Budweis (Czeskie Budziejowice), w którym niegdyœ znajdowa³ siê browar czeskiego dworu królewskiego. Zdecydowa³ siê on wykorzystaæ ten fakt, promuj¹c w Ameryce w r. 1876 swojego Króla Piw. Mia³ wystarczaj¹co du¿o rozs¹dku, aby zastrzec nazwê Budweiser. Podobnie zastrze¿ona jest tak¿e inna nazwa handlowa Buscha, odnosz¹ca siê do bardzo wysokiej jakoœci piwa – Michelob (od s³owackiego miasta zwanego dziœ Michalovce).
Jako znani piwosze, którzy niemal dorównuj¹ Niemcom, Czesi maj¹ znakomite piwa, g³ównie jasne. Ich produkcja skupia siê przede wszystkim w du¿ych miastach, pocz¹wszy od Pragi, gdzie do najpopularniejszych nale¿y klasyczny Staropramen z browaru Smichov oraz kilka gatunków firmowanych przez wytwórniê Braník. Podobnie jak Monachium, Praga jest miastem, które koniecznie powinni odwiedziæ amatorzy piwa. Najstarsza praska tawerna, U Flekù, pochodzi z XV wieku. Do dziœ warzy siê tam na miejscu rozmaite rodzaje piw, przede wszystkim o barwie ciemnego bursztynu.
Z Karlowych Warów (dawny Karlsbad) pochodzi tak zwane piwo biologiczne, w Brnie powodzeniem cieszy siê marka Brnenský Drag (Brneñski Smok), Ostrawa szczyci siê browarami Radegast i Ostarvar, znane ze swoich wyrobów s¹ tak¿e miasta Jezek i Starobrono. Ci, którzy mieli okazjê degustowaæ w Czechach te piwa, mogli przekonaæ siê o ich wysokiej jakoœci i subtelnych ró¿nicach smakowo-zapachowych, zale¿nych od s³odu i chmielu.
Bibliografia:
HBoles³aw Pilarek, Tajemnice piwa, Toruñ 2000
Michael Jaduou, Piwa. Przegl¹d gatunków, Bielsko-Bia³a 1994
|